Hvad er meningen med kirken?

 

Kirkens formål

I Danmark har vi mange flotte kirker i landskabet og hvor mange piger drømmer ikke om at blive gift i en gammel hvidkalket kirke. Men hvad er en kirke egentlig? Er det mere end kirkeklokker, bryllup, begravelse og salmebøger? I aviserne kan man læse at kirkebænkene står tomme og der debateres om man kan bruge de udmærket lokaler til kulturelle formål. Men hvorfor blev de første kirker overhovedet bygget, hvad var deres formål?
 

Fællesskabet

Bibelen fortæller at man som kristen ikke skal være alene, men er en gren på et træ. En del af noget større, lemmer på en krop. Fælleskab er en vigtig ting som kristen og kirken er ramme for dette. Et sted man kan høre Guds ord og have fællesskab med andre kristne. Ordet "kirke" er en oversættelse af det græske ord "ekklesia" som betyder forsamling, menighed eller legeme - og ikke en bygning af mursten. Det er personer, der tilsammen udgør kirken. Samtidig må kirken være relevant for samfundet og ikke blive en indelukket klub for hellige. Tidligere vidste alle hvor kirken lå og kom hvis de havde problemer. Kirken lavede udafrettede aktiviteter for at vise Guds kærlighed på en praktisk måde. Kirken var en bærende del af dens samfund.

 

Kirkens tilstand

Desværre har mange kirker sovet i timen og er blevet fastlåst i kultur, kompromis, verden og traditioner, så søgende kan have svært ved at forstå budskabet og hvordan kirken skiller sig ud fra verden. Det social arbejde er langtsom blevet overtaget af velfærdsstaten og humanistiske organisationer. Præstens prædikener er ligeledes blevet humanistiske og intetsigende og ligeledes effekten på hørerne. Heldigvis har alle kirker ikke fulgt mængden og der findes i dag stadig kirker med liv og ånd.